به گزارش شهرآرانیوز؛ نام کتابخانه آیت ا... مجتبی قزوینی (ره) به گوش خیلی از مشهدیها خورده است؛ هم به دلیل قدمت طولانی اش از زمانی که کتابخانه کوچکی بود و در سال ۶۷ در زیرزمین مسجد انصارالمهدی (عج) راه افتاد، هم به خاطر منابع غنی اش که پس از کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، از اصلیترین هاست.
بخش کتابخانه گویای آن، که مخصوص روشندلان است، سال ۱۳۸۳ راه اندازی شد. آستان قدس این کتابخانه را به دلیل موقعیتش انتخاب کرد تا رفت وآمد و دسترسی برای نابینایان آسانتر باشد، اما اکنون علاوه بر مشهدیها تعداد زیادی عضو از شهرهای دیگر دارد؛ زیرا دیگر برای گرفتن کتاب، حضور فرد ضرورت ندارد.
علی وظیفه دان، مسئول کتابخانه آیت ا... شیخ مجتبی قزوینی (ره)، میگوید: زمانی که این بخش راه افتاد، همه کتابها روی نوارکاست ضبط میشد و خدمات رایانهای به شکل کنونی در دسترس نبود، اما این روزها دیگر نیازی به حضور اعضا نیست، مگر اینکه خودشان تمایل به حضور در فضای کتابخانه و استفاده از امکانات آن داشته باشند.
براساس آمار او، اکنون کتابخانه، ۳۱۵ عضو دارد و به جز آن ها، کتابخانه گویا با برخی سازمانها هم در ارتباط است. وی میافزاید: تعداد منابع بریل حدود ۲۰ جلد است که شامل کتابهای عمومی میشود و متقاضی عمومی دارند، اما فایلهای صوتی که متقاضیان بیشتری دارند، ۱۳ هزار و ۵۰۰ عنوان است. امکان دسترسی به کتابخانه، عضویت و درخواست فایل برای افراد کم بینا و نابینا از طریق تماس تلفنی با شماره ۳۲۷۶۶۴۴۴ مهیاست و پس از ثبت درخواست، فایلها که روی سی دی تکثیر شده اند با کتابخانه سیار به منزل یا محل کار اعضا ارسال میشود و هیچ یک از این مراحل هزینهای ندارد.
وظیفه دان یادآور میشود: از همه گروههای سنی به ویژه از مقطع دبیرستان به بالا عضو داریم که یا متقاضی کتابهای درسی هستند یا مطالعات عمومی دارند. نکته دیگر آنکه صوتی کردن همه منابع موجود در بازار کتاب، کار آسانی نیست و هنوز کتابهای بسیاری صوتی نشده است. گاهی دانشجویان برای یک جزوه میمانند و کسی نیست که آن را برایشان بخواند.
از آنجا که آستان قدس رضوی در تولید فایل صوتی دخالتی ندارد، منابع از برخی ناشرها تهیه میشود. اما اغلب فایلهای صوتی را افراد عادی خوانده اند که فرصت بیشتری دراختیار دارند. افراد کتابها را به صورت افتخاری میخوانند و به کتابخانه تقدیم میکنند. به این شکل امکان تکثیر فایلها به تعداد نامحدود وجود دارد. کتابخانه پس از بررسی و آماده سازی کتاب ها، منابع درخواستی در مشهد را با همکاری کتابخانه سیار، و منابع خارج از مشهد را، از طریق پست و به رایگان به دست اعضا یا مراکز متقاضی سراسر کشور میرساند.
دغدغه او به عنوان مسئول کتابخانه، کمبود کتابهایی است که متقاضی دارد، اما صوتی نشده اند: گاهی اعضا درخواست صوتی شدن کتاب یا یک جزوه درسی را دارند، اما تا بخواهیم آن را به دست فرد خواننده برسانیم و تولید کنیم، چند روزی طول میکشد؛ به علاوه امکان صوتی کردن کتابهای تخصصی کم است.
وظیفه دان تأکید میکند: باید فرهنگ سازی کنیم که دانشجوهای رشتههای مختلف هنگامی که کتاب درسی خود را میخوانند، یک بار هم آن را برای افراد نابینا بخوانند و تبدیل به فایل صوتی کنند؛ این کار با وجود تلفنهای همراه کنونی، کار سادهای است. همچنین افرادی که در خانه فرصت دارند، میتوانند برای کمک به دیگران، کتابها را بخوانند و صوتی کنند. این خدمتی است که به عنوان یک کار خیر برای همیشه ماندگار خواهد شد و کمک بزرگی به همه، به ویژه افراد کم بینا و نابیناست.